Varen en Wedstrijden

September 2003 is de Classic Addy te water gelaten en opgetuigd. De eerste zeiltochten op het IJsselmeer eind september waren spannend. Maar al snel blijkt dat het schip fantastisch zeilt. Goed getrimd is hij met een pink te besturen en snel. Bij 4-5Bft worden regelmatig snelheden van 8,5-9,5 Knopen gehaald.

Juni 2004 is deelgenomen aan Robbe & Berking Classic’s in Flensburg. Vooral de wedstrijd op zaterdag, met circa 130 schepen, was prachtig. Op line honneurs eindigden wij voorin, op rating in de middenmoot.

September / Oktober 2004 is deelgenomen aan de prachtige regatta’s in Cannes en St. Tropez. Daar is het schip gemeten, beoordeeld en bewonderd door de CIM. En is het CIM certificaat verstrekt, wat deelname mogelijk maakt bij echte klassiekers zoals de Dorade, Stormy Weather etc. Wij eindigden veelal in het midden, wat voor de eerste keer niet slecht was, gezien de ervaring en veelal professionele bemanningen van andere schepen.

Seizoen 2005.

Begin juni 2005 is varen wij via de noordzee, Elbe en het Kielerkanaal naar Flensburg. Vooral de tocht door de Duitse bocht was met een NWwind, die van 5Bft toenam tot 7 Bft, spectaculair. In een recordtijd van 19 uur werd van Terschelling naar Cuxhaven gevaren. Van de wedstrijden in Flensburg was vooral de wedstrijd op zaterdag leuk met een deelname van 150 klassieke jachten. De Classic Addy eindigde voorin, maar kon haar rivaal een ander 10m. in het kruisrak niet verslaan.

Eind juli werd deelgenomen aan de klassieke Regatta van de VKSJ in Hellevoetsluis, waar het schip veel bewondering oogste. In de aanbrengrace van Willemstad naar Hellevoetsluis, werden wij 2e op line-honeurs, vlak achter de Muschka, ondanks een kleine bemanning van 3 man. Op de 2 wedstrijden van vrijdag presteerden wij ook goed en werden 1e op line-honeurs. De laatste regenachtige dag was wat minder, door een wat ondertuigd schip bij vlagerig weer bij 5 tot 7 Bft. Uiteindelijk overal 1e op line-honeurs in de Maxi Classic klasse.

De rest van het seizoen 2005 zijn er veel toertochten gevaren op het IJsselmeer vanuit thuishaven Medemblik.

Seizoen 2006.

Dit seizoen was gereserveerd om in het voor- en najaar mee te doen aan wedstrijden in de Middellandse Zee georganiseerd door het Comitee Internationale Mediterranee (CIM).

Begin mei ging het schip per vrachtauto naar Port Napoleon bij Port Saint Louis, waar het te water werd gelaten en opgetuigd. Daarna werd koers gezet naar Villefranche sur Mer bij Nice, waar de eerste wedstrijd werd gevaren, die werd gewonnen door Dennis Conner. Wij werden 7e.

Daarna werd de overtocht naar Corsica gemaakt, waarbij de ontmoeting met een school dolfijnen indrukwekkend was. In Corsica, Ajaccio ging het steeds beter en eindigden wij in de middelmoot. Het was een geweldige ervaring om met alle mooie klassiekers te varen en feest te vieren. Daarna weer terug naar de vaste wal, naar Antibes, waar een nieuwe crew aan boord stapte.

In de wedstrijden konden wij goed meekomen, maar Dennis Conner is toch een klasse apart. De volgende etappeplaats was Porquerolles, een prachtig eiland voor de kust bij Hyeres. Daar ideale zeilomstandigheden. De nieuwe crew moet nog even wennen aan het wedstrijdzeilen, maar toch werden wij in de 2 wedstrijden 2x 2e op line-honeurs. Vooral de gemoedelijke sfeer tussen alle deelnemers en de hartelijke ontvangst van het wedstrijdcomitee, deed ons genieten. De laatste wedstrijdserie van het voorjaar was in Marseille.

Het vaargebied is daar zeer wisselend door de te omzeilen rotseilanden en wisselende winden. Met de nu wat meer ervaren bemanning behaalden wij nu in een wedstrijd het beste resultaat nl. 1e op line-honeurs. Ook in Marseille weer een gezellige onderlinge sfeer en een wedstrijdcomitee, die er alles aan doet om het iedereen naar de zin te maken.

In juli en augustus is het zeer warm, dus is de Classic Addy weer naar Port Napoleon gebracht om daar te overzomeren. Na 2,5 maand stil in het water te hebben gelegen was het schip behoorlijk aangegroeid en moest het voor de wedstrijdserie in Cannes en St.Tropez uit het water, om schoon en glad gemaakt te worden. Nadat dit prima gedaan was wilden wij koers zetten naar Cannes. Ongunstig weer en de mistral hield de Classic Addy vast in Port Napoleon.

Uiteindelijk toch in Cannes gekomen en 1 wedstrijd gevaren. Door de onberekenbare wind, voorspeld 7-9 kn uiteidelijk 16 kn ,een te grote genua gevoerd, waardoor deze wedstrijd niet optimaal was.

Op zondag 1 oktober de wedstrijd van Cannes naar St.Tropez, waar wij redelijk presteerden door van de circa 90 schepen, in het midden te eindigen. In St.Tropez was het festein zoals in voorgaande jaren, alle mooie klassieke schepen bij elkaar en een groot spektakel met ook de IMS klasse ,de WALLY’s en grote schepen in de Spirit of Tradition Klasse bij elkaar en duizende mensen op de kade.

De weersomstandigheden waren zeer wisselend.
De eerste wedstrijd bewolkt, 5-6 Bft, later geheel afnemend, vlak voor finish geen wind en binnen 5 minuten, 6Bft tegenwind. Goed gepresteerd door 3e te worden. De volgende wedstrijd afgelast door de harde wind. De 2e wedstrijd eindelijk wat stabieler weer en een verdienstelijke 7e plaats. De laatste wedstrijd niet gevaren door de harde wind met buiten de baai vlagen van meer dan 40kn. De wedstrijden gingen wel door, maar de helft van de deelnemers in onze klasse, waaronder Dennis Conner, hielden het voor gezien.

Uiteindelijk overal 6e geworden. Daarna weer koers naar Port Napoleon, waar het schip weer uit het water ging en terugging naar Nederland per vrachtauto.

Seizoen 2007.

In 2007 is de Classic Addy in Nederland gebleven. In Flensburg werden dit jaar geen wedstrijden georganiseerd door Oliver Berking en dit jaar werd gekozen om deel te nemen aan de 2 jaarlijkse regatta van de V.K.S.J. te Hellevoetsluis in juli 2007.

Via Vlaardingen is koers gezet naar het Haringvliet, waar woensdag 25 juli deel genomen werd aan de aanbrengwedstrijd naar Hellevoetsluis.

Van de vloot uit Vlaardingen werden wij 1e op line honneurs, helaas gediskwalificeerd door het missen van een boei.

Donderdag 26 juli was de mooiste zeildag met zon en een mooie wind. In de maxiklasse werden wij 1e op line honneurs en versloegen onze vrienden en tegenstanders van de VARG.

De rest van de week was zeer onbestendig en wisselvallig, waardoor op vrijdag niet gevaren kon worden.

Zaterdag was voor ons geen geschikte wedstrijd door de zeer korte rakken en veel hinder van schepen uit andere klassen op de startlijn en tijdens de boeirondingen.

Zondag was erg wisselend qua wind, het begon met 4Bft en eindigde met 7Bft, maar ondanks dat, eindigde wij als 2e op line honneurs.

Een verslag van de Classic Addy met foto’s is te zien in de waterkampioen No.22 van 23 november 2007.

Na een paar dagen het slechte weer afgewacht te hebben, hadden wij een mooie 2-daagse zeiltocht via Stellendam, IJmuiden, Amsterdam, Enkhuizen terug op naar de thuishaven het Regattacentrum te Medemblik.

Vanuit deze thuisbasis zijn dit seizoen vele dagtochten gehouden op de dagen dat het redelijk zeilweer was en waaraan de vaste bemanning en vrienden en kennissen veel plezier hebben gehad.

Seizoen 2008.

In 2008 hebben we weer meegedaan aan de wedstrijden van de C.I.M. in de Middellandse Zee.
De foto’s staan online.

Van 2008 tot en met 2014, heeft de Classic Addy niet meer in het buitenland gevaren maar regelmatig deel genomen aan wedstrijden in Nederland; Onder andere, Medemblik, Andijk, Flevorace, en wedstrijden van de VKSJ.

De komende tijd zal hier wat meer uitgebreide informatie over komen.